Операта, на която се насладиха деца от Видин през миналото лято.
Операта, на която се насладиха деца от Видин през миналото лято. / Община Видин
Тази вечер във Видин се откриват Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“. Второто издание на фестивала е подготвено съвместно с Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Русе и Симфониета - Видин. Официалното откриване е от 21.00 ч. и ще го направи кметът на Общината Огнян Ценков. За церемонията в града се очаква да пристигнат заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, областният управител на Област Видин Албена Георгиева, областният управител на Област Монтана Росен Белчев и заместник-кметът на Община Зайчар, Сърбия - Марина Милич.

Началото ще бъде поставено с популярната опера „Травиата“ от Джузепе Верди. Един великолепен спектакъл на Държавна опера Стара Загора, с участието на Беса Лугичи (Косово), Ивайло Михайлов и Иван Кабамитов, под диригентството на Владимир Бошнаков.

Днес през деня, в Крайдунавския парк, ще има две безплатни представления за деца - „До ре ми в пелени“ (за деца от 1 до 3 години) и „Музичко“ (за деца над 3 години). Началото е 11.00 ч. и 12.30 ч.

Русенската опера ще изненада приятно зрителите с оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман - на 5 август и балета „Спящата красавица“ по музика на Чайковски - на 6 август. Сцената за спектаклите ще бъде изградена на площад „Бдинци“, а на трибуните ще могат да се настанят около 700 зрители. При неблагоприятни метеорологични условия представленията ще се играят в Спортна зала „Фестивална“.

Цената на билетите е 10, 20 и 30 лв. Те могат да бъдат закупени на касите на  Симфониета - Видин (094 601 907), крепост „Баба Вида“ (094 601 705), МОЛ – Видин (0899 926311) и в мрежата на EVENTIN.BG. Билети се продават и пред централния вход на административната сграда на Община Видин, на площад „Бдинци“ №2.