Отец Аспарух и отец Галин отслужиха Великия маслосвет и осветиха меда в храма "Св. Възнесение" във Враца.
Отец Аспарух и отец Галин отслужиха Великия маслосвет и осветиха меда в храма "Св. Възнесение" във Враца. / Дарик - Враца
Днес Православната Църква чества паметта на свети Харалампий. Това е един от двата дни в годината, в който в храмовете се отслужва велик маслосвет за душевно и телесно здраве на всички вярващи. Другият такъв ден е на Велики четвъртък, в Страстната седмица преди Възкресение Христово. По време на тайнството елеосвещение (маслосвет) свещеници прочитат седем откъса от Светото Евангелие и седем откъса от книгата „Деяния Апостолски“, заедно със специални молитви, в които се изпросва от Бога изцерението, както на всички присъстващи на елеосвещението, така и на тези, за които са се помолили.

Четене на молитви по време на Великия маслосвет.
Дарик - Враца

Велик маслосвет днес бе отслужен и в храма „Св. Възнесение“ във Враца от свещениците отец Аспарух Аспарухов и отец Галин Младенов. По традиция на този ден вярващите за освещаване освен елей, носят също брашно, вино и мед. Днес е единственият ден в годината, в който се освещава мед. Поводът е отново празникът на свети Харалампий, който се почита като закрилник и помощник на пчеларите.