В Лом ще отглеждат рози за Европейския съюз
В Лом ще отглеждат рози за Европейския съюз / netinfo
“Производство на биомаса и внедряване екологични технологии в оранжерийното производство” се нарича проект, с който местната управа в Лом спечели второ място в конкурс на Националното сдружение на общините. Грамота и чек за 500 лева получи кметицата Пенка Пенкова на специална церемония в рамките на Четвъртата годишна среща на Националното сдружение на общините в България.

Чрез преработка на биомаса и получената енергия от нея , ще се отглеждат рози. Върху 6 декара общинска земя в съседство с модернизирана по САПАРД кравеферма с 500 животни ще бъде разположена система за преработката на биомаса.Ще се изградят и 5 оранжерии на площ 25 декара с оборудване за еклогично производство на посадъчен материал и розов цвят, които ще се захранват с топла вода. Ако бъде финансиран, проектът ще се реализира в землището на Сливата, където общината има 90 декара земя.

По предварителни данни е необходима инвестиция от 4 мил. 700 хиляди лв. Очаква се тяхната възвращаемост да е след 5 години, тъй като розите ще се продават в европейските хипермаркети. В надпреварата на НСРОБ под надслов “Проект, който ще промени моята община с 10 години” участваха деветнайсет идеи от цялата страна.