В Белоградчик отбелязаха Трифон Зарезан
В Белоградчик отбелязаха Трифон Зарезан / снимка: DarikNews.bg

Трифон Зарезан или Денят на лозаря, е един от най-почитаните български народни празници в Белоградчик. В хубавия зимен ден под звуците на духова музика, участниците в празника се стекоха край лозовите масиви, собственост на Винарска изба -"Рабиша".

Освен кмета на общината Емил Цанков, сред гостите бяха Антоан Николов - председател на Съвета на директорите на фирма „Магура"АД, нейният изпълнителен директор Трифон Бончев, административният директор Елеонора Христова, домакинът Петър Герговски - изпълнителен директор на Винарската изба, Пина Николова -председател на Общински съвет Белоградчик, общински съветници и ръководители на институции в града.

Беше отслужен водосвет и благославяне на лозята по повод на празника от протойерей Рафаил, архиерейски наместник на белоградчишко. В ритуала по „зарязване" участваха протойерей Рафаил, Антоан Николов, Трифон Бончев и Петър Герговски, които си пожелаха спорна година и пълни бъчви с вино. И за да се случи това, лозите бяха полети с вино „Каберне" производство на избата.