В АЕЦ контейнер с ниско радиоактивни отпадъци падна по време на транспортиране
В АЕЦ контейнер с ниско радиоактивни отпадъци падна по време на транспортиране / netinfo

В 9:45 часа, на територията на АЕЦ “Козлодуй”, по време на операции по превозване на пресовани нискорадиоактивни отпадъци (РАО) към площадка за временно съхранение, един от транспортните контейнери е паднал от превозващата платформа, съобщиха от пресцентра на централата.

Част от съдържанието му – пресовани варели с РАО, са изпаднали на участък с размери около 30 кв. м. Операциите по превозването на РАО са извършвани от служители на Специализираното поделение (СП) за преработка на РАО. Предварителната оценка на събитието е ниво “нула” по Международната скала за оценка на ядрени събития ИНЕС.

На мястото незабавно са пристигнали екипи от специалисти по радиационна защита на АЕЦ “Козлодуй”, които са оградили участъка. Измерените стойности на радиационния фон по периметъра на мястото са около 0,25 µSv/h (такива стойности могат да бъдат измерени в района на Орлов мост в София). Естественият радиационен фон в региона на АЕЦ е около 0,15 µSv/h.

За събитието е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Създадена е комисия от представители на АЕЦ и СП “РАО” за изясняване на причините. Пресованите варели с РАО са събрани и транспортирани към площадката за временно съхранение, която се намира на територията на АЕЦ. Районът е сканиран за радиоактивни замърсявания и е почистен.

Няма облъчване на персонал и промяна в общия радиационен фон в района на АЕЦ “Козлодуй”.