Успешна година за ОИЦ Монтана
Успешна година за ОИЦ Монтана / Дарик Враца - архив

През 2013 г. Областен информационен център – Монтана организира 43 публични събития с цел представяне на успешно изпълнени проекти от областта и популяризиране на оперативните програми за следващите 7 години. Съвместно с Регионалния екип по деинституционализация на проект „Подкрепа“ бяха проведени работни срещи със социални работници и приемни семейства в Монтана и Лом. В допълнение екипът на центъра участва в семинари и срещи на Европа директно – Враца, „Местна инициативна група Берковица и Годеч“, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Монтана (РЕКИЦ – Монтана), областна администрация Монтана, проект „Енергийно обновяване на българските домове“.

Над 1 200 души са потърсили информация от Областен информационен център – Монтана през 2013 г. Голяма част от въпросите са свързани със стартиране на собствен бизнес, осигуряване на заетост и обучения за безработни младежи, курсове за преквалификация на регистрирани в бюрата по труда лица, саниране на жилищни сгради по проект „Енергийно обновяване на българските домове“, разработване на проекти за повишаване на знанията и уменията на общинските служители.

Няколко събития бяха ключови за работата на центъра за изминалата година. На 2 април в Монтана беше даден старт на националната кампания за популяризиране на новия програмен период. Съвместно с областна администрация Монтана беше представен социално-икономически анализ на Северозападния район и планираната Интегрирана териториална стратегия за неговото развитие за периода 2014 – 2020 г. Проведени бяха проучвания сред бенефициентите за трудностите при кандидатстването, изпълнението и отчитането на проекти, финансирани с европейски средства.

За 2014 г. в работата на центъра са включени два основни приоритета – популяризиране сред широката общественост и представяне на всяка една от новите оперативни програми пред конкретна целева група. Местната общност ще бъде запозната и с Интегрираната териториална стратегия за развитие на Северозападния район за планиране за периода 2014 – 2020 г.