Тържествено отбелязаха имения ден на митрополит Дометиан
Тържествено отбелязаха имения ден на митрополит Дометиан / Община Видин

Съборна Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър Солунски", бе отслужена по повод имения ден на митрополит Дометиан. Тя бе оглавена от Видинския владика, в съслужение с духовници от Видинска епархия, страната и чужбина. На церемонията присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков и секретарят на общината Иванела Андреева.

От името на Епархийския съвет на Видинската Света митрополия и цялото духовенство в деня на преподобни Дометиан, на Негово Високопреосвещенство бе поднесен дар - частица от Светия кръст. Голям дар получи владиката и от Румънската православна църква - саркофаг с балдахин в памет на Видинския митрополит Кирил. В знак на благодарност НВП Дометиан връчи грамоти на християните от гр. Каракал, Епископия Слатина, събрали средства за тази цел и ушили още архиерейски одежди за митрополит Кирил, чието тяло се пази в катедралния храм „Св. Димитър Солунски" и е обект на всенародно поклонение. Той благодари на всички, почели неговия празник и благослови техния труд, като пожела мъдрост, за да живеят смислено, във взаимна любов и уважение.

По повод имения ден на митрополит Дометиан кметът на общината Огнян Ценков също връчи подарък и поздравителен адрес. „В този свят за Вас ден изказвам дълбокото си уважение към Вашата личност като духовен водач на Видинската епархия, който влага цялата си енергия, знания и опит в името на добруването на хората и със своите големи добродетели е пример за нашето общество. Пожелавам Ви още дълги години да служите отдадено и изпълнявате с чест своята мисия, да сте здрав, изпълнен с жизненост и да допринасяте за утвърждаване на ценностите, на които ни учи нашето православие! Нека Вашият духовен покровител и патрон - преподобни Дометиан епископ Мелитински да закриля и напътства Ваше Високопреосвещенство, за да бъде успешен и изпълнен с вяра пътя Ви занапред!" - пише в адреса.

След тържествената служба в храма, на всички вярващи и гости беше раздадена братска трапеза за здраве и дълъг живот на Видинския владика Дометиан, както и за молитвена подкрепа от блаженопочиналия митрополит Кирил.