съд присъда
съд присъда / ThinkStock/Getty Images
Районният съд в Бяла Слатина призна за виновен мъж, който през нощта на 05.04.2016 г. подпалил чужд автомобил в с. Алтимир. Във въпросната вечер около 20:00 часа той приключил работа, след което получил заплатата си. Първоначално останал в стопанския двор, където се почерпил с другите работници, а по-късно започнал да обикаля с автомобила си „Ауди 80” из селото. На една от уличките спрял и изпушил цигара с марихуана. Преминавайки по улица „П. Канчев”, подсъдимият мъж забелязал паркирания пред една от къщите лек автомобил „Рено Меган Сценик” и решил да го подпали. В колата си той имал пластмасова бутилка, пълна с бензин. Подпалвачът спрял, отишъл до чуждата кола и я полял със запалителната течност, след което подхвърлил горящо парче хартия към „Рено“-то. Автомобилът избухнал в пламъци, при което подсъдимият се изплашил и решил да се скрие в дома си в Кнежа. Той веднага се качил в колата си и без да включва фаровете отпътувал на висока скорост от селото, обаче бил забелязан от свидетели и полицейски служители.

От заключението на назначената в досъдебната фаза съдебно-оценителна експертиза е установено, че стойността на запаления „Рено Меган Сценик” възлиза на 4000 лв. Колата била напълно унищожена, тъй като газовата й уредба гръмнала.

С присъда на Районния съд в Бяла Слатина на подсъдимия мъж. е наложено наказание от 10 месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Съдът е намерил за основателен и доказан иска на гражданския ищец и е осъдил подсъдимия да заплати сумата от 4000 лв. - обезщетение за причинени имуществени вреди от непозволено увреждане, ведно със законната лихва от датата на деянието до окончателното й изплащане.