Стилияна Дръндарска
Стилияна Дръндарска / Десислава Крумова
Сдружение за защита на животните  „Добрина, хуманност, състрадание“ организира благотворителен базар на 26, 27, 28 и 29 декември в Търговския център-МОЛ Видин. Стилияна Дръндарска, доброволец в сдружението е студент задочно обучение специалност „Софтуерни технологии и дизайн“ и работи в кол център във Видин. С много чист ентусиазъм и сърцата искреност тя разказва за желанието си да помага: „Разбрах за сдружението от миналото лято, започнах да следя публикации за животните - кучета и котки, за които се грижат ангажираните хора… Винаги, с каквото съм можела, съм помагала, като всъщност основната цел на самото сдружение е да се помага на бездомни и беззащитни животно.

Това, че те не са определена порода, не значи, че  не са живи същества, които имат нужда от помощ и най-вече от любов. Реших, че ще се занимавам с две инициативи в навечерието на Коледа - едната е тази, която подпомага бездомни животни, а другата е коледна кампания „Бъди човек“. Втората инициатива е свързана с подпомагане на възрастни хора, като организатори за нашия град са Антонина и Светла Лозанови“, коментира 21-годишната студентка. Стилияна се ангажира и с инициативата за възрастни хора, тъй като е свидетел на постоянни коментари, че при толкова гладни и бездомни хора е неприемливо да се помага на животни. По отношение на възрастните хора инициативата е свързана с подпомагането им в малки населени места. Това са самотни хора, които нямат възможността да живеят нормално и имат нужда от продукти от първа необходимост. 

На базара, свързан с благотворителната акция за подпомагане на бездомни животни в МОЛ-Видин, ще има много кучешки дрешки и аксесоари, както и ръчно изработени картички, разказва Стилияна. Всеки един, който има желание, може да изработи различни неща и да ги дари за каузата на базара, като събраните средства, ще отидат за храна, ваксинации и за лечение на животните, които се обгрижват от сдружението. А животните са около 70 кучета, има и доста котки, като хора от сдружението ходят всеки ден да ги хранят и да почистват. Стилияна уточни, че всички, които помагат са работещи хора и крадат от времето за близките си, за да дойдат и да почистят или нахранят животно. „Моето мнение е, че ние хората, които имаме възможност и средства, пък дори и времето, не би ни коствало да дарим, макар и два лева от собствените си средства в името на този тип кауза - да направим нещо добро, било то за възрастен човек, който е в нужда или пък за животно, което също има нужда… Тъй като, както хората, така и животните, всеки носи душа.

И ние хората трябва да бъдем по-добри и то не само покрай празниците, а целогодишно! Всеки има право на избор, всеки взима своето решение, дали би помогнал на човек в нужда или на животно в нужда-просто да бъдем по-добри и да помагаме“, призовава Стилияна. Тя отправи благодарност към управителя на търговския център Петя Александрова за разрешението да се използва безвъзмездно търговска площ за базара. В навечерието на тези светли празници младата доброволка от сдружение „Добрина, хуманност, състрадание“, Стилияна Дръндарска призова видинчани и гостите на града да дарят от сърце в името на една добра кауза.