Спасително решение за театъра и симфониетата във Враца
Спасително решение за театъра и симфониетата във Враца / Дарик Враца - архив

Общинският съвет във Враца прие с 22 гласа "За" от 36 възможни Бюджетът за 2016 г, който ще е в размер на 43 030 181 лв. На вчерашното извънредно заседание на местния парламент най-дискутиран бе въпросът със средствата за Драматично-куклен театър и Симфониетата в града.

Предвидената сума в новия бюджет за ДКТ е в размер на 30 хил.лв, а за Симфониетата - 20 хил. лв.И за двете културни институции финансирането представлява една трета от отделените през миналата година за тях средства.

Това предизвика сериозни дебати, тъй като може да бъде застрашено съществуването на Театъра и Симфониетата. Те се финансират съвместно от общината и от държавата, като средствата от местната администрация покриват режийните разходи - ток, вода, местни данъци.

В тази връзка бе направено предложение от Постоянната комисия по култура към Общински съвет Враца, да бъдат пренасочени средства в размер на 50 хил. лв от финансирането на РТВ "Вестител" към Драматично-куклен театър, а 20 хил. лв. за Симфониетата да бъдат осигурени от финансирането на "Други дейности по икономиката".

Предложението бе прието с 26 гласа "За", 3 "Против" и 6 "Въздържали се".
Имаше и предложение от Б. Банчев средствата за Диагностично консултативен център Враца в размер на 40 хил. лв да бъдат дадени на ДКТ, но то бе отхвърлено.

Местният парамент прие също предложение на Марин Цветков да бъдат намалени разходите за озеленяване с 15 хил. лв, като 5000 лв от тях да бъдат допълнително отпуснати на Регионалния исторически музей за археологически разкопки в местността "Манастирски дол", а останалите 10 хил. лв да бъдат насочени към местния фонд "Ин Витро".