Скалните рисунки край с. Царевец - уникално наследство
Скалните рисунки край с. Царевец - уникално наследство / Дарик Враца, Галя Василева

Често си задаваме въпроса откъде сме произлезли и каква е историята на предците ни? Кои са били те и с какво са се занимавали? Отговори на някои въпроси намираме в скалните масиви около мездренското село Царевец.  Мястото е уникално със скалните си надписи, които според специалисти датират от 16 до 19 век, без да се броят съвременните надписи.  Тази своеобразна галерия може да се види в многобройните пещери на Средния камик и Говедарника, съвсем близо до водите на Искъра.

Някога скалните ниши са използвани за скривалища при нападение, по-късно като укритие от дъждове. По-възрастните си спомнят как са пасли животните си наоколо, а при буря, са ги скривали в пещерите.

Красотата на природата е първото нещо, което привлича погледа на туриста, и покоя, който цари там. Някога там имало воденица, но сега мястото е обрасло във висока растителност.

Откритата картинна галерия съдържа рисунки на конници и бойци, различни животни-предимно елени, както и слънчеви знаци или просто надписи. Някои от тях са правени още в праисторическо време, други са средновековни и възрожденски.

Местността през средните векове е била граница между видинското и великотърновското царства. Сред рисунките може да се види и шишмановия знак. Човешките фигури са силно схематизирани. Някои от хората са показани с копия, други, стрелящи с лък.

Наблизо е била и стара римска монетарница, а според иманяри, в рисунките са скрити древни карти на съкровища.

Годините отминавали и когато някой имал нужда да каже нещо, отивал на скалите, и където намирал празно място пишел и рисувал, и си тръгвал. Някои са свързани с историята на Влашко село, както е било старото име на Царевец, други показват интересите и ежедневието на местните.

Тази своеобразна и уникална галерия край село Царевец е единствено място в България, на което са събрани на едно място надписи от толкова дълъг период от време. Като в непреходна каменна книга, историята се разгръща и разказва с думите и представите на предците ни. Правени са археологически проучвания преди години, идвали са и чужденци, заинтригувани от историята, споделят местните.

Само змиите, прилепите и комарите пазят тайните на скалите днес. Понякога идват търсещи имане и опорочават творенията на древните автори.  И страниците бавно, но безвъзвратно се изтриват и заличават всички следи от миналото.