Седем милиона лева са инвестирани в Кула
Седем милиона лева са инвестирани в Кула / ОИЦ Видин

Със срещи в Грамада и Кула стартира информационният цикъл на Областния информационен център във Видин за Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Поредицата от срещи на ОИЦ-Видин е първата, изцяло посветена на селската програма, и е предизвикана от изключително високия интерес на потенциалните бенефициенти към възможностите които осигурява тя.

В двете общини екипът на ОИЦ-Видин запозна представители на администрациите и местната общност с актуални и предстоящи за отваряне мерки по програмата. Управителят на центъра Мариела Савкова и експертът Цветомир Ценков акцентираха на актуалната подмярка 6.3 „Стартова помощ за земеделски стопанства" и предстоящата за отваряне подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура". Предвид много атрактивните условия, служителите на ОИЦ призоваха към активност както земеделските стопани (100 % безвъзмездна помощ по подмярка 6.3, широк кръг допустими кандидати - физически лица, ЕООД, ООД, кооперации, допустима консултантска подкрепа от НССЗ), така и общините, читалищата и неправителствения сектор (подмярка 7.2 финансира всички видове инфраструктура, БФП по повечето дейности е в размер на 100 %).

По време на срещите стана ясно, че с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони са направени големи инвестиции в Кула и Грамада. Кметът на община Кула д-р Владимир Владимиров заяви, че за периода 2007-2013 г. община Кула е защитила няколко проекта по програмата за селските райони и така в общината са вложени над 7 милиона лева. Д-р Владимиров посочи, че със средствата са ремонтирани пътя, водещ до гр. Кула, пътната мрежа в града и пътищата в селищата на общината. Извършен е и ремонт на туристическа спалня, изградено е защитено жилище. Община Кула е изградила и етнографска къща с над 700 експоната, която е финансирана от българо-сръбската програма. За новия период община Кула има проектна готовност по ПРСР за 6 милиона лева, с които да се интервенира в пътната мрежа, още средства от същата програма ще дойдат и при одобрение на стратегията на Местната инициативна група Кула-Брегово-Бойница и други проектни инициативи.

В Грамада с подкрепата на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, който съфинансира ПРСР, също са ремонтирани няколко обекта - пътят през м. „Божурица", водещ към гр. Грамада; благоустроени са читалището и градския парк; изградена е детска площадка. Заместник-кметът на общината Виолета Тошева и секретарят на читалището Валя Йотова посочиха, че с проектната активност по ПРСР се променя облика на Грамада и затова работата по европейски проекти е от особена важност за местната общност.