Явор Хайтов иска нов предмет в училище
Явор Хайтов иска нов предмет в училище / Дарик Враца архив

Кога в средното образование у нас ще бъде въведен предмет по обща правна култура - това попита в традиционния парламентарен контрол в петък (20 май) заместник-председателят на народното събрание и врачанския депутат Явор Хайтов. Питането беше отправено към вицепремиера и министър на науката и образованието Меглена Кунева, а негов съавтор беше народният представител Петър Славов.

„Все повече български граждани поставят въпроса за въвеждане на обучение по обща правна култура. В рамките на един подобен предмет учениците ще научават на достъпен език основните права и задължения, произтичащи от Конституцията и международните договори, по които България е страна. Освен това е необходимо да се изучават устоите и постиженията на съвременната демократична държава, както и принципа на разделението на властите, върховенството на закона, равенството на всички лица пред закона, гражданският контрол и правомощията, и задълженията на институциите в държавата. Въвеждането на подобен предмет в средното образование изглежда необходимо и в условията на мигрантски натиск, съвременна политическа обстановка и опасност от тероризъм", аргументира се Хайтов.

Кунева отговори, че е "за" правната култура на средношколците, които сега учат някои основни понятия по дисциплините „Човекът и обществото", „Човек и цивилизации", „География" и „Икономика". Тя заяви: „В новите учебни програми и държавните образователни стандарти е включен нов предмет - „Гражданско образование", който ще се изучава в ХІ и ХІІ клас - когато децата са наясно с повечето понятия и ще имат необходимостта от юридическа образованост. Учебното съдържание е организирано около 6 теми за обща правна култура", отговори Кунева. Тя уточни, че се търсят и допълнителни /извънучилищни/ форми за повишение на образоваността на средношколците.

В парламента стана ясно, че Хайтов е задал актуален въпрос към Меглена Кунева и по отношение на матурите, но уточни, че ще изчака търпеливо и на този отговор да му дойде времето.