Първи новодомци в общинските социални жилища във Видин
Първи новодомци в общинските социални жилища във Видин / Община Видин

Общо 25 души получиха ключовете от новите си домове в ж.к. „Гео Милев", изградени по проекта на общината „Съвременни социални жилища в гр. Видин". Заповедите за настаняване връчи заместник-кметът на Община Видин инж. Добромир Дилов.

Сред наемателите е и Пламена Момчилова, която отправи своята благодарност към ръководството на Община Видин: „Моето семейство е едно от новите обитатели на този красив комплекс. Искам от свое име и от името на всички мои съседи да благодаря за усилията на кмета на Община Видин Герго Гергов и неговия екип, че в условията на икономическата криза в световен мащаб и затрудненото положение на Северозапада и най-вече във Видин, те са успели да реализират и финализират този красив проект!"

Проектът „Съвременни социални жилища в гр. Видин" се осъществи по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г." и се реализира по Схема за безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение".

Той беше сред четирите пилотни за страната. Одобреният бюджет от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. е в размер на 3 951 111,58 лв. с ДДС, като няма съфинансиране от страна на общината. Изпълнението на проекта позволи да бъде създадена благоприятна среда за живеене на 280 социално слаби лица. Бяха изградени четири нови двуетажни жилищни сгради в ж.к. „Гео Милев", направена е реконструкция и вътрешно преустройство на девет съществуващи жилищни сгради в ж.к. „Строител". Предстои скоро да бъдат настанени ползвателите и на останалите жилища.

Сред хората, дошли на събитието бе и кметът на Видин Герго Гергов, който в момента ползва отпуск по болест. Новодомката Цветана Попова, майка на две момчета, го покани да разгледа тяхното жилище и му благодари за съграденото от общината.