Протест в Монтана
Протест в Монтана / Петя Димитрова
Петнайсетина сестри се събраха днес следобед в двора на многопрофилната болница в Монтана, за да участват във втория националния протест на специалистите по здравни грижи. Те бяха подкрепени от още десетина души от гражданско обединение за демократични инициативи „Борци за справедливост”
„Нашето търпение се изчерпа, повече няма да се примиряваме с обещания и да чакаме решения”, заяви в декларация от името на всички Магдалена Стоянова – сестра в кардиологично отделение. Ще предприемем, каквото е необходимо, за да бъдат чути нашите искания. Чувстваме се изтощени и на предела на силата си, затова ще продължим да се борим и отстояваме исканията си, докато не ги постигнем. Нямаме подкрепата на съсловната организация и на синдикатите. Независимо от натиска и заплахите, които сме принудени да търпим, няма повече какво да загубим. Протестите ни ще продължат, докато не постигнем исканията си за достоен труд и адекватно заплащане“, пише още в изявлението.
Протестиращите сестри бяха приети от изпълнителния директор на болницата д-р Тодор Тодоров. След срещата той обясни пред журналисти, че подкрепя техните искания, но няма достатъчно средства, за да изпълни договореното в колективния трудов договор заплащане от 900 лева. В болницата в Монтана, която приема хора от целия Северозапад, работят близо 250 медицински сестри. Заплащането им е различно. Има отделения, в които сестрите взимат по-високи месечни възнаграждения с допълнителни плащания върху заплатата. Това е в зависимост от броя на пациентите, за които се грижат, уточни д-р Тодоров. Според него заплащането за нощния труд от 0,25 стотинки е несправедливо и не е променяно от години. Балансът на дружеството не позволява да бъдат отделени повече от 66 на сто от месечните приходи за Фонд работна заплата. Увеличението на заплатите на здравните специалисти ще погълне над 80 на сто от месечните приходи“, уточни изпълнителния директор и увери, че не е имало натиск върху сестрите да не излизат на протест. Дори е изненадан, че били толкова малко.