Програма за патриотично възпитание стартира за първи път във Враца
Програма за патриотично възпитание стартира за първи път във Враца / Дарик Враца

За първи път Враца ще има Програма за патриотично възпитание на младите хора. Инициативата е на Община Враца, съвместно с Регионален исторически музей - Враца, три врачански училища - СОУ „Отец Паисий", Спортно училище „Климент Охридски" и СОУ „Христо Ботев", както и атракционен парк „Приказката".

Пилотният  проект е под патронажа на зам.кмета Красимир Богданов и е финансиран от община Враца.

В проекта участват по десет ученици от трите учебни заведения с координатори: Александра Петрова и доц. доктор Нарцис Торбов от РИМ - Враца, Елица Александрова от  СОУ „Отец Паисий", Лиляна Георгиева от Спортно училище, Малина Тодорова от „Христо Ботев" и Тихомир Опров от атракционен парк „Приказката".

Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България. Официалното откриване ще се състои на 18 април 2012г от 11 часа в малката зала на Художествената галерия на РИМ - Враца.

Програма има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата „Отец Паисий".

Мероприятията по проекта ще продължат в рамките на един месец по три направления: възраждане на занаятите /грънчарство/; запознаване с войнските умения от Античността и Средновековието; възстановка на тракийски ритуали, свързани с бога на виното и веселието Дионис в зала „Рогозенско съкровище".