лекар лекари
лекар лекари / DarikNews.bg, архив
От 1 до 30 юни всяко здравноосигурено лице има право да смени досега избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), респективно с Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). Регистрационната форма за постоянен избор може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК - www.nhif.bg. Регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар е поместена в рубрика „Услуги за граждани”.
        
2 859 здравноосигурени лица са се възползвали от свободното си право на персонален преизбор на общопрактикуващ лекар през месец декември 2018 година; 1 389 граждани са сменили личния си лекар през юни миналата година.
        
През настоящия регламентиран период за преизбор на лекар може да се избира между 53 лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ, с които Районна здравноосигурителна каса – Видин е сключила договор. В тях работят 58 общопрактикуващи лекари, като здравноосигуреният се записва в пациентската листа на конкретен общопрактикуващ лекар.
        
Обобщените данни към края на месец април 2019г. сочат, че 73 040 здравноосигурени лица, с редовни здравноосигурителни права, са регистрирани в пациентски листи на видински семейни лекари.
        
В резултат на пълното съдействие на институциите, последно разкритият през тази година филиал на лекарска практика е този в село Градец.
Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар ще е  през месец декември. По всяко време може да се провери последната актуална регистрация при личен лекар на официалния сайт на Националната здравноосигурителна каса: nhif.bg, рубрика „Услуги за граждани“, „Проверка на личен лекар“.
        
В сезона на летните отпуски и почивки НЗОК напомня на здравноосигурените да не забравят здравноосигурителната си книжка, когато заминават на почивка.
 
РЗОК Видин