Приоритетите за периода 2014-2020 представи ОИЦ Монтана
Приоритетите за периода 2014-2020 представи ОИЦ Монтана / Дарик Враца

Среща за представяне на Споразумението за партньорство и оперативните програми 2014 – 2020 г. проведе в Монтана екипът на Областния информационен център. Участваха представители на областна и общинска администрации Монтана, местни регионални структури, съдилища, здравни заведения, читалища и неправителствени организации.

 

Специален акцент в презентацията беше поставен върху интегрираните подходи за инвестиции. Интегрираният подход означава, че даден проект ще получи финансиране едновременно от повече от една програма. На принципа на интегрирания подход ще се прилага стратегията за развитие на Северозападния район, която ще използва финансов ресурс от голяма част от програмите.

Воденото от общността местно развитие, което засяга общини от селски характер и обхваща население от над 10 000 души, е друг интегриран подход, в който водещи ще са местните общности и интересите на общността. Той ще се финансира от един фонд или от повече от един за районите с неблагоприятни характеристики. Воденото от общността местно развитие надгражда постигнатото по подхода „Лидер“.

 

203 са сключените договори за периода 2007-2013 г. от публични, частни и неправителствени организации от област Монтана и от такива извън област Монтана, но изпълняващи дейностите по проекта на територията на областта. Безвъзмездната финансова помощ по тях е 222 759 287 лв.

Най-голям е броят на договорите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – 101, а най-голяма е стойността на проектите по Оперативна програма „Регионално развитие“ – 74 429 320 лв. Общините от област Монтана изпълняват 79 договора по оперативните програми с безвъзмезден финансов ресурс на стойност 106 795 848 лв.