Приключи симпозиумът по скулптура „Мездра'2012
Приключи симпозиумът по скулптура „Мездра'2012 / Мирослав Гетов

В Мездра закриха V Симпозиум по скулптура „Мездра'2012", организиран от Общината със съдействието на предприятията за добив  и обработка на скално-облицовъчни материали „Хемус - М" и „Йотов стоун". В биеналето се включиха петима български скулптори, които в продължение на един месец твориха на свободна тематика.

При завършването на пленера те получиха парични премии и диплом за участие, които им бяха връчени от кмета Иван Аспарухов, а шефовете на двете фирми-партньори на общината Андреас Испиридис и Димчо Йотов бяха отличени с благодарствени грамоти.

Изработените по време на пленера монументални творби от бял врачански камък остават собственост на града и са експонирани в зелените площи на пешеходната алея по бул. „Стамболийски", в пространството между кръстовището на пазара и бъдещата многофункционална спортна зала.

По този начин монументалната галерия на открито, оформила се по протежение на най-дългата мездренска улица, се обогати с още 5 скулптурни композиции (в посока изток - запад): „Време" - автор Красимир Яков (Плевен), „Летящият човек" - Теодоси Антонов (Монтана), „Пъзел" - Теодор Дъскотлиев (Полски Тръмбеш), „Пейзаж" - Боян Пенчев (Троян) и „Движение" - Наско Настев (Стара Загора).

Галерията на открито вече включва 30 екстериорни творби от 24-ма скулптори, в т. ч. двама чужденци и трима местни автори. Географският и културен ареал на творците, взели участие досега в биеналето, обхваща 10 български града, Валенсия (Испания) и Кампина (Румъния).

Следващият симпозиум ще се проведе през лятото на 2014 г.