Предлагат проверка за правомерното ползване на пасищата
Предлагат проверка за правомерното ползване на пасищата / МЗХ
Предлагат проверка за правомерното ползване на пасищата
80711
Предлагат проверка за правомерното ползване на пасищата
  • Предлагат проверка за правомерното ползване на пасищата

Нова промяна в Закона за собствеността се очаква да въведе по-голям ред в отдаването на общинските пасища на животновъди, обяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева. „Промяната, която сме инициирали вече е на междуведомствено съгласуване. Определили сме една дата - 2 февруари, когато трябва да бъде извършена проверка до колко ползвателите на тези постоянно затревени площи имат съответния брой животни.

На тези, които нямат животни договорите им ще бъдат прекратени и предостави за разпределение на тези, които имат животни. Решаването на въпроса с общинските пасища и отдаването им за ползване от животновъди е дългосрочен процес", обясни министърът. Тя похвали 190-те общини от общо 266, които са провели процедурата за разпределение на фонд пасища по нормата на животни.

„По Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. са инвестирани 1 млрд. 56 млн. евро за подобряване на условията на живот в селските райони на България."
Министър Танева припомни, че в стария програмен период общините можеха да кандидастват по три мерки. „До момента има подписани 1306 проекта. За подобряване на ВИК инфраструктурата има 234 проекта за близо около 800 млн. лева, като 89 проекта от тях са приключени и окончателно разплатени", каза още министърът. 

Предлагат проверка за правомерното ползване на пасищата
netinfo

Десислава Танева е на посещение във врачанско. В Оряхово участва в откриването на Дневен център за възрастни хора, изграден по „Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013". Сградата е реновирана по проект по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" от Програмата за развитие на селските 2007-2013 г. и е част от проект на обща стойност 4 731 206 лв.
След това министърът присъства на първа копка в с.Търнак на рехабилитация на водоснабдителната мрежа на четири села в община Бяла Слатина.

Тя обясни, че удължаване на срока на ПРСР 2007-2013 г няма да има, и за да се реализира дотук успешната работа на кмета на Бяла Слатина Иво Цветкво и неговия екип е важно проектът, който стартира в тази му част , да бъде изпълнен в срок до 15 септември и разплатен до края на годината. „Вярвам, съгласно работата, която досега е показал кметът на община Бяла Слатина и неговият екип, че тази бройка с приключените проекти ще се увеличи и с този проект, чието начало даваме днес, всички жители на тези села ще могат да живеят в по-добри услови", допълни още Десислава Танева. На първата копка бе и директорът на ВиК Враца Ангел Престойски.
Накрая в общинския център в Бяла Слатина проведе среща със земеделски производители.

Предлагат проверка за правомерното ползване на пасищата
netinfo