/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура-Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж на 49 години за извършено от него престъпление - закана за убийство спрямо майка си, съобщиха от обвинението.

Обвиняемият до декември 2011 г. живеел в жилището на майка си във Враца. Тогава бил принуден да го напусне, по силата на издадена заповед за защита от домашно насилие.

Въпреки това той многократно я нарушавал - влизал в дома й, нанесъл й побой и отправил закани за живота й. Поради тази причина му било наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лева.

Дори и след това, на 19 януари 2016 г., той извършил поредното посегателство, накърняващо правата на неговата майка, като отново й се заканил с убийство. За това деяние той бил осъден на „пробация“.

Отношенията между двамата били много напрегнати, съпътствани от вербална и физическа агресия от негова страна, поставящи под заплаха здравето и сигурността на майка му.
Около 12,30 ч. на 23.08.2020 г., след като предната вечер употребил значително количество алкохол, обвиняемият посетил дома на майка си.


Пресрещнал я на входната врата, след което внезапно започнал да й нанася удари с ръце, насочени в областта на главата и тялото. Заканил й се с думите: „Ще те унищожа“. Изненадана от неочакваната поява на сина си и стресирана от арогантното му поведение, пострадалата не успяла да се предпази.

Жената паднала и започнала да вика за помощ. Това не спряло обвиняемия, който без да се притеснява от страданията на майка си, продължил да упражнява насилие спрямо нея, да я заплашва и обижда.

Едва с идването на сестрата на майка му, която чула виковете й, той преустановил побоя и бързо се оттеглил. Пострадалата била в безпомощно състояние, със следи от кръв.

Жената била транспортирана до спешното отделение в болницата във Враца, а по-късно настанена за лечение в хирургичното отделение с диагноза „мозъчно сътресение“.


Предстои делото срещу обвиняемия да продължи в съда.