Празници на духовите оркестри в Монтана
Празници на духовите оркестри в Монтана / netinfo
В Монтана днес се откриват традиционните празници на духовите оркестри “Дико Илиев – Монтана 2008".

Очаква се за откриването да пристигне и министъра на културата проф. Стефан Данаилов, който е патрон на тържествата. В трите дни на празниците, които нямат конкурсен характер, ще свирят 12 младежки, самодейни и професионални оркестри от България и Холандия.

Програмата ще започне с изпълненията на Младежки духов оркестър с мажоретки от Ловеч, последвани от Духовия оркестър при НУМТИ “Добрин Петков” и Мажоретния състав при ОДК “Ера 3000” в Пловдив, Духовия оркестър при читалище “Разум” и Мажоретния състав при Общински младежки дом и Хофкапеле Ноойт Гедагт - Войдригем, Холандия. Оркестърът от провинция Северен Брабант за пръв път гастролира в България.

Той има в творческата си биография концерти, фестивали и карнавали в родината си, Германия и Белгия, много награди, изпълнения по радиото и телевизията в Страната на лалетата, издадени компактдискове и DVD-та. Мотото на бенда е "Ние превръщаме всеки празник в събитие, и всяко събитие в празник”. Репертоарът му съдържа различни творби: от класически увертюри до маршове, полки и холандски фолклорни мелодии. Композициите, включени в програмата, гарантират, че оркестърът е способен да забавлява хора от всички възрасти и националности.

Утре по програма се предвижда среща-разговор с участието на диригентите на всички духови оркестри, участвали в досегашните 10 издания на празниците. Темата е свързана с проблемите и съвременните тенденции в развитието на духовите оркестри.