Поредно гласуване на вестник на КДК завърши със скандал
Поредно гласуване на вестник на КДК завърши със скандал / Дарик Враца

И повторното гласуване на пари за юбилеен вестник на КДК Враца не успя да събере достатъчно гласове на днешното заседание на Общинския съвет заради недоразумение дали да се представи проекта в зала или не. Предложението за отпускане на средства веднъж не бе прието на предишно заседание и остана за преразглеждане. То бе внесено от Красимир  Ангелов от Постоянната комисия по култура към ОбС Враца, който обясни, че за издаването на юбилейното издание са необходими 744 лв.

След като съветникът Георги Генов предложи намаление на средствата на 500 лв. а Б.Банчев му опонира с думите, че това не е търг да си предлагаме пари на посоки, част от съветниците поискаха да видят проекта за който ще гласуват. Владимир Христов предложи временно отлагане на точката докато се донесе проекта и се покаже в зала. Това обаче не бе прието от вносителя и след гласуване 13 „против“, 13 „за“ и 2 „въздържали се“ предложението му бе отхвърлено и се премина към гласуване на средствата. Съветниците, които не успяха да видят проекта съответно не подкрепиха предложението и вестникът на КДК остана без пари за втори път. Резултатите от гласуването бяха 11 „за“, 4 „против“ и 14 „въздържал се“.

„Това е подигравка с Фонда за култура“, обяви след гласуването Ст. Мерджанкова, а съветници, подкрепили изданието, поискаха обяснения за отрицателния вот.

„От известно време в Председателския съвет текат дебати дали не трябва правилника на Фонд култура да се промени изцяло“, обясни Вл.Христов. „Да се знае какво точно подпомагаме, дали това не са „роднинско-приятелски“ дейности“. Той даде за пример исканията за подпомагане на книги за родова памет на села от общината. „Защо подпомагаме такива издания със 100 % например, а не чрез съфинансиране? Нали в тези села има големи родове – да подпомогнат и те подобни издания! Просто исках да видя в случая за какво ще отидат парите на данъкоплатеца, не съм против изданието по принцип“, обясни действията си зам. председателя на ОбС Враца. Думите му бяха подкрепени и от Хенриета Георгиева, и Божидар Джунов.

 

За фундаментална промяна на правилника на Форд култура се изказа и председателя Румен Антов.