Положителна оценка за ОВОС по извеждането на блокове от 1 до 4 на АЕЦ
Положителна оценка за ОВОС по извеждането на блокове от 1 до 4 на АЕЦ / РАО

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" получи от Министерство на околната среда и водите положителна оценка на качеството на Доклада по Оценка и въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за извеждане от експлоатация на спрените от I до IV блок на АЕЦ „Козлодуй".

Въз основа на одобрения от екоминистерството доклад по ОВОС, МОСВ определя община Козлодуй и община Мизия за домакини, където ДП РАО трябва да проведе обществено обсъждане на доклада за ОВОС. Мястото, датата и часът на провеждане на обществените обсъждания ще бъдат оповестени в медиите и на сайта на ДП РАО (www.dprao.bg) най-малко 30 дни преди съгласуваната с кметовете дата. На тези обсъждания могат да присъстват всички заинтересовани страни.

 

Положителна оценка за ОВОС по извеждането на блокове от 1 до 4 на АЕЦ
netinfo

Докладът по ОВОС заедно с всички приложения ще бъдат поставени на обществено достъпни места, определени от кметовете на Козлодуй и Мизия. Жителите на двете общини могат да изразяват своето мнение по документите чрез: внасяне на писмени становища в Главно управление на ДП РАО - София или Информационен център - Козлодуй; запис в Книга за мнения и становища в двете общини; на e-mail: info_center@dprao.bg.

Съобразно изискванията на Конвенцията по ОВОС в трансграничен контекст, докладът по ОВОС с неговите приложения, в превод на английски език, ще бъде изпратен на съседна Румъния, като държава, участваща в трансграничната процедурата по ОВОС на инвестиционното предложение. При заявен интерес от страна на Румъния, заинтересовани румънски граждани имат възможност да участват в обществените обсъждания на българска територия, както и ДП РАО може да организира на румънска територия обществено обсъждане на ДОВОС на проекта за извеждане от експлоатация на спрените от I до IV блок на АЕЦ „Козлодуй".