Показват снимка на 14-годишния Дико Илиев в изложба за Балканската война
Показват снимка на 14-годишния Дико Илиев в изложба за Балканската война / Петя Димитрова
Показват снимка на 14-годишния Дико Илиев в изложба за Балканската война
57216
Показват снимка на 14-годишния Дико Илиев в изложба за Балканската война
  • Показват снимка на 14-годишния Дико Илиев в изложба за Балканската война

Между 150 и 200 души от Монтана са загинали в І-та и ІІ-та  Балканска война, ако се съди от паметниците на загиналите във всяко едно от селата в общината. Списъците не са пълни, но предстои да бъдат попълнени от съхранените документи в  Държавните архиви и публикувани.

По повод 100-годишнината от Балканската война в експозиционната зала на Историческия музей в Монтана е подредена изложба с фото-документи, свидетелства за народна признателност, грамоти за войнишка храброст, възпоменателни медали. Най-скорошното дарение, свързано с военните събития от 1912 година е свидетелство за народна признателност, с подписа на цар Фердинанд до семейството на редник Евден Джунов от село Липен, загинал 11 дни след началото на войната край село Колиби - сега намиращо се на турска територия. Жертвите само от село Липен в Балканската война са 14 души разказва Жасмина Каменова - уредник в музея.

Фотография от преди 100 години показва и един от най-известните композитори на България като участник във войната. На 14 годишна възраст майстора  Дико Илиев е сред музикантите на  военния оркестър на 16 пехотен ловчански полк.

Като библиографска рядкост е изложена и книгата на Ставри Попов от Чипровци, написана през 1915 година. В нея е описан живота на хората в района, непосредствено след І-та и ІІ-та  Балканска войни и преди Междусъюзническата война, довела до първата национална катастрофа.