Поискаха многократно увеличение на дофинансирането по проект
Поискаха многократно увеличение на дофинансирането по проект / Дарик Враца

Дофинансиране на проект за изграждане и оборудване на лъчелечебен център в "Комплексен онкологичен център" Враца по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации" по ОП "Регионално развитие" гласуваха на второ извънредно заседание за деня общинските съветници. Дофинансирането ще е в размер на 254 799,01 лв., при общ размер на допустимите разходи по проекта от 6 306 906,20 лв. По този начин съветниците промениха предишно свое решение за дофинансиране от 7 648 лв.

Като причина за многократно увеличените пари кметът Николай Иванов посочи писмо от управляващия орган, според което има разминаване между  бюджета и направения финансов анализ, т.с. "недобре направен финансов анализ от консултантите".

Уточнение по въпроса внесе общинският съветник Малина Николова, която заяви, че "явно управляващият орган е пропуснал да се дофинансира от общините, защото по всички одобрени проекти има направена корекция за собствен финансов принос, като тези пари, които се очаква да се дадат от Община Враца са в най-малък размер, в сравнение с останалите. Според нея "няма как при всички проекти консултантите да са направили неточен анализ".

Общинските съветници Васил Драганов и д-р Кюркчийски попитаха защо се продължава с порочната практика да се внасят докладни в последния момент и какво налага вземането на бързо решение.

На което кметът Иванов поясни, че писмото от управляващия орган е получено на 11 януари, а само след няколко дни предстои подписване на договор за изпълнение на проекта. Без решение на ОбС Враца за дофинансиране, подписване няма да има. Поради неточност в редакцията вносителят прие корекциите направени от Малина Николова и съветниците гласуваха текста в поправения вид.