Официалните гости на церемонията.
Официалните гости на церемонията. / Областна администрация Враца
Областният управител на област Враца Малина Николова откри в Ботевия парк в Козлодуй 71–вия Национален туристически поход „Козлодуй -Околчица“. Повече от 900 Ботеви поклонници от цялата страна участват в най-мащабната и патриотична туристическа проява.

„Щастлива е съдбата към Вас, потомците, да извървите пътя, осветен от Ботевата алея. И във Вашите помисли и дела да ектят гордо клетвените слова на бунтовната Априлска епопея и неравните битки, глас искрен, в прослава и почит! Вие, потомците на Ботевата чета, имате честта да се докоснете до извора на героичните събития. Нека огнените слова на поета и революционер Христо Ботев вдъхват респект и гордост, нека Ботев остане жив в сърцата ни и вечен пътят на безсмъртието! Слава на героите, паднали за свободата на България!“, с тези думи областният управител Малина Николова приветства походниците. Тя връчи на ръководителите на всяка една от походните групи знаме на Ботевата чета и Антология със стихове и проза, посветена на Христо Ботев "И певци песни за него пеят".

Походниците.
Областна администрация Враца


Областният управител Малина Николова беше гост на възпоменателния митинг-заря и тържествена проверка, посветени на 141-та годишнина от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. Гости на тържествата бяха също евродепутатът Владимир Уручев, народни представители, официални делегации от Унгария и Румъния, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник – кметът на община Враца Мария Попова, кметове на общини и кметства, жители и гости.

Поздрав към гостите отправи кметът на община Козлодуй Маринела Николова. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. Тържествата завършиха с грандиозна заря.