Поезията на Борис Христов оживя в подножието на крепостта „Калето в Мездра
Поезията на Борис Христов оживя в подножието на крепостта „Калето в Мездра / Мирослав Гетов

С вечерно представление в Археологически комплекс „Калето" в Мездра групата за експериментален театър при градското читалище „Просвета 1925" представи своя прочит на емблематичната поема на Борис Христов „Честен кръст". Режисьор поетичния спектакъл е Юли Пухалски, а в ролята на актьори-рецитатори се превъплътиха възпитаниците на ПМГ „Акад. Иван Ценов" - Враца Николай Цеков и Венелин Кръстев и техните партньорки на сцената Лидия Левашка и Грациела Петкова, които учат в Езиковата гимназия „Йоан Екзарх" в областния център.

За успеха на пърформанса допринесоха подходящото музикално оформление и аудио-визуални ефекти.
Премиерата уважиха множество ценители на поетичното изкуство от крайскърския град, между които и кметът на общината инж. Николинка Кътовска. Културната проява премина под знака на честването на 90-годишнината на мездренското читалище - юбилей, който ще бъде отбелязан официално през месец октомври.
Групата за художествено слово и експериментален театър при НЧ „Просвета 1925" е сформирана в началото на миналата година. През 2014 и 2015 г. художествено-творческата формация изнесе три представления по повод годишнините от обесването на Васил Левски и по случай празника на жената.

Борис Христов е един от най-големите български поети. Автор е на стихосбирките „Вечерен тромпет" (1977, 1979) и „Честен кръст" (1982), „Думи и графити" (1991. 2002), „Думи върху други думи" (1992), на романа „Бащата на яйцето" (1987), на повестите „Сляпото куче. Долината на обувките" (1990) и „Смъртни петна" (1991), на сборниците „Крилете на вестителя" (1991), „Вечерен тромпет. Честен кръст" (2000) и „Поезия" (2004), на двуезичните издания „Каменна книга" (2006) и „Книга на мълчанието" (2014), на белетристичния сборник „Спомени за хора, камъни и риби" (2013), на сценарии за игрални, документални и анимационни филми - „Смъртта на заека" (1982), „Сънувам музика" (1983), „Бащата на яйцето" (1991) и др.

През 2010 г. роденият в несъществуващото вече пернишко село Крапец поет, романист и сценарист, който на 14 август ще навърши 70 години, отказа най-високото държавно отличие - орден „Кирил и Методий" І степен, с мотива: „...защото противоречи на моето решение от времето далеч преди промените в България - да не приемам държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната."

Поезията на Борис Христов оживя в подножието на крепостта Калето" в Мездра
netinfo

За него писателят Георги Данаилов казва, че е „като ковачевските порти - не се отваря лесно, първо трябва да им разбереш хитрината и тогава те гостоприемно ще те поканят". Режисьорът Юли Пухалски и младите театрали Николай, Лидия, Венелин и Грациела показаха на взискателната мездренска публика, че са намерили „златното ключе" за дверите към магическия свят на „поета на мълчанието", оттеглил се преди години от суетата на света в тишината на гоцеделчевското село Лещен.