/ Дарик - Враца
леля Каменка
96958
леля Каменка
отец Антим
  • леля Каменка
  • отец Антим
"Днес на Светли петък почитаме празникът на Божията майка като източник на добрини и благодат за нас човеците", разказва архимандрит Антим – игумен на клисурски манастир. Той оглави литургията за празника на иконата на Св. Богородица "Живоприемни източник".

След богослужението свещеници и богомолци се отправиха с литийно шествие към аязмото пред стените на Клисурския манастир. В манастира има два чудодейни извора. Разказват, че жива вода бликнала на мястото в гората, където били избити монасите при опожаряването на манастира от османските нашественици. 
 

В манастира
Дарик - Враца


Другото аязмо е пред портите на светата обител. Над него е построен параклис и на Светли петък вярващите се събират около него, да се помолят за здраве, получат благословията на игумена и си налеят от лековитата водица.

„Този празник ни връща назад във времето когато през V век Божията майка се явява на един войник край Цариград и му показва лековит извор, с чийто води да излекува очите на стар слепец" разказва отец Антим. Последната обнова на извора в турската столица е била на светли петък, затова празнуваме днес едно от чудесата на Богородица, уточни игуменът.

Леля Каменка от село Ягодово вярва в живата вода. Пътувала е до Истанбул, заради извора и е доказателство за това, че водата лекува.