/ ThinkStock/Getty Images
Проектът за 50 млн. лева на дружеството "Водоснадяване и канализация" (ВиК) във Враца е одобрен и е първият със сключен договор за изпълнение в четири общини в област Враца. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Министър Аврамова участва във форум на тема "Проектите за качествено и достъпно водоснабдяване - ефективни политики за развитие на община Враца". Форумът е организиран регионалното министерство, областната администрация и общината във Враца.

Проектът на "ВиК"-Враца ще се изпълнява със средства от оперативна програма "Околна среда 2014-2020". По него се предвижда разширяване и доизграждане на водоснабдителната и канализационна инфраструктура в Козлодуй, Бяла Слатина, Враца и Мездра, припомни министър Петя Аврамова. Общо в страната по оперативната програма предстои да бъдат вложени чрез ВиК- дружествата 1,9 млрд. лева, от които 1,2 млрд. са безвъзмездната финансова помощ от европейските фондове, уточни тя.

За последните години в област Враца от републиканския бюджет и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са вложени 6,3 млн. лева във водоснадителна инфраструктура в Бяла Слатина и Оряхово, допълни Аврамова. Предстои с такива средства да бъде реконструирана и разширена водоснабдителната мрежа в село Челопек, за което вече има подписано споразумение с община Враца, допълни тя.

В рамките на форума бе представено прединвестиционно проучване за водоснадяване на туристическия комплекс "Леденика" в района на едноименната пещера във Врачанския балкан. Проучването е финансирано от МРРБ. В него се разглеждат три варианта за свързване на водоснадителната система на града с туристическия комплекс. Според Йордан Минчев - управител на фирмата, изготвила предпроектното проучване, икономически най-изгодното и екологично най-щадящо е вариантът да се използва трасето на сега съществуващия, но неработещ лифт до планината. Общата стойност с изграждането на допълнителни съоръжения и използването на наличните водни резервоари е 8,2 млн. лева.