Община Враца организира поход за Световния ден на туризма.
Община Враца организира поход за Световния ден на туризма. / Дарик Враца - архив
Организират туристически поход за Световния ден на туризма
В навечерието на Световния ден на туризма, Община Враца отчита ръст на реализираните нощувки в местата за настаняване на територията на Общината. Данните показват, че от 2015 г. до 2017 г., броят на туристите се е повишил с над 10 000 човека. 

Само за първото шестмесечие на тази година броят на туристите се е увеличил на 33 448 бр., спрямо 2016, когато са били 27 946 бр. и през 2015 - 25 728 бр. Най-много - 7525 са посетили Враца през юни 2017 г., когато се провежда Национален събор „Леденика“. За сравнение със същия период на 2015 г. посетителите са  били общо за първите шест месеца - 25 728 бр., а за юни - 4 857 бр. През 2016 г. има увеличение - 27 946 бр., и за месец юни -  5339 бр. Същевременно за последната една година са разкрити близо 60 нови места в легловата база.

Определиха цени на услугите в Центъра за младежки дейности

Във връзка със Световния ден на туризма - 27 септември, Община Враца съвместно с Природозащитен център „Натура“ организира туристически поход до пещерата „Леденика“. Сборният пункт е пред сградата на център „Натура“, а часът на тръгване - 9:00 ч. Преходът ще бъде в рамките на 6 часа, с предвиден 1 час за обяд и почивка.

Набират безработни младежи за "Старт в кариерата"

Любителите на туризма и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с различните пещерни образувания, както и да посетят уникални природни забележителности като – Мечото кладенче и скалния венец „Гарванец“. По време на туристическия поход, за участниците е предвидена екскурзоводска беседа от квалифициран планински водач.

По случай Световния ден на туризма, екипът на Природозащитен център „Натура“ организира томбола за всички участници, като голямата награда е - безплатна разходка с електрически велосипед до избран обект, намиращ се на територията на Природен парк „Врачански Балкан“.

Към момента заявилите желание за участие в похода са над 60 любители на планината - ученици от Професионална техническа гимназия „Н.Й. Вапцаров“ и студенти от филиала на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Всички, които няма да могат да се включат в делничната разходка, на 27 септември, могат да вземат участие в съботен поход, който ще се проведе на 30 септември, по следния маршрут: Учителски колони - м. Тезеро - Враца. Сборният пункт е Природозащитен център „Натура”, а часът на тръгване - 8.30 ч. Организатори на събитието са: Община Враца, Дирекция на ПП „Врачански Балкан”, Природозащитен център „Натура“ и Младежки център.

Във връзка със Световния ден на туризма, кметът Калин Каменов изпрати поздравителни адреси на всички хотелиери на територията на община Враца, на служителите в Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, на ОП „Спорт и туризъм”, Регионален исторически музей-Враца и на Клуба на туристите ветерани в град Враца. Общият брой на поздравителните адреси е 37.