/ Община Видин
Максималният размер на средствата по Приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за Община Видин е 12 453 598,83 лв.

Във Видин представиха капиталовата програма за 2019 г.

Съгласно Насоките за кандидатстване, включените в проектното предложение мерки предвиждат подмяна на печки и котли, работещи с твърдо гориво, с друг вид отоплителни устройства: на газ; използващи единствено електричество (с изключение на електросъпротивителни отоплителни устройства и системи), на пелети или друг вид дървесна биомаса/изкопаемо твърдо гориво; както и подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия – свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система или газоразпределителна мрежа.

На територията на Община Видин няма изградена топлофикационна система или газоразпределителна мрежа, поради което Общината ще заложи на подмяната на горивните устройства на твърдо гориво с такива, използващи единствено електричество или пелети.

Бюджет`2019 ще покаже какво е финансовото състояние на Община Видин

В момента се изготвя апликационна форма за кандидатстване за финансиране по ОП “Околна среда“ 2014-2020“, а срокът за нейното подаване е до месец май. Проектните предложения трябва да се представят в рамките на 6 месеца от датата на обявяване на процедурата.

Във връзка с поетапното изваждане от употреба на отоплителни уреди в Община Видин ще започне подмяна на печки или котли с такива, които отговарят на стандартите за екодизайн. Те могат да преминат на потребление на електричество за отопление за собствена сметка, приложимо за Видин.

Инвестират близо 17 млн. лева в училища във Видин

Общините ще отговарят за всички аспекти на прилагането на мярката за поетапно изваждане от употреба, която ще включва два етапа: подготвителен - до 2020 година и разгръщане на програмата за изваждане от употреба на уредите и замяната им с алтернативни методи на отопление - от 2020 до 2024 година.