/ БГНЕС
Обявиха бедствено положение в цялата община Брегово. Това беше решено на заседание на кризисния щаб на общината. Причината - високите води на река Тимок, които са залели помпени станции и опасността за замърсяване на питейната вода в района. 

Спешни мерки за язовир „Рогозен 1“

Придошлите води са изпълнили река Тимок и вече опират до крайната точка на укрепените диги на реката, съобщи за Дарик кметът на община Брегово Милчо Лалов.

В района са се свързали с местната Служба за безопасност и защита на населението и с частни фирми, от които очакват помощ за укрепване на дигите.

Това обаче не е най-големият ни проблем. По-голям проблем е, че водите на Тимок са засегнали помпените станции и има опасност от замърсяване на питейната вода на територията на община Брегово”, каза Милчо Лалов.

Рисковата ситуация с язовир „Рогозен 1“ е преодоляна

Той е сигнализирал за проблема институциите, които отговарят за чистотата на водата и те ще вземат проби, за да се види какво е положението. Сред населението в района няма смут. Наистина има залети градини по селата, които са по поречието на Тимок, но това се случва всяка пролет и хората не са притеснени.

Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите