Работната среща със заместник министъра Първанов.
Работната среща със заместник министъра Първанов. / Областна администрация Враца
Три спешни мерки бяха планирани днес, които ще бъдат изпълнени в следващите дни на язовир „Рогозен 1“. Това решение бе взето след като на мястото пристигна заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, заедно с екип от НЕК и от предприятие „Язовири и каскади“.

Рисковата ситуация с язовир „Рогозен 1“ е преодоляна

Повече от един час продължи работната среща, която проведоха заместник-министър Първанов, експертите, които бяха дошли с него, областният управител на Враца Малина Николова и кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Обсъдени бяха различни варианти за това какви спешни мерки трябва да бъдат приложени, за да стане напълно безопасен язовир „Рогозен 1“. Окончателният вариант за това какви мерки ще се вземат обяви заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

„Вече са поръчани допълнителни хидротехнически съоръжения, т.нар. „сифони“, които ще отвеждат допълнително през язовирната стена водни количества. Тъй като основният изпускател към момента не отвежда това, което трябва да се отвежда. Така че с тези допълнителни съоръжения ще започнат да се отточват повече количества вода от това, което е в момента. Втора мярка – повреденият преливник ще започне да се насипва с едра скална маса, така че при бъдещи прииждания на висока вълна, водата да се успокоява и да не се получават всички тези обрушвания, които всички вие виждате. Трета мярка – след язовирната стена почистване на коритото, за да може водата да се отвежда по-безпрепятствено“ – обобщи Първанов.

Това са трите спешни мерки, които ще бъдат приложени веднага.

Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите

Обрушванията на земни маси, които водата прави в преливника.
Областна администрация Враца

Заедно с тях ще бъдат обявени обществените поръчки за техническото възстановяване на проблемните места на двата язовира „Рогозен 1“ и „Бързина“. Финансирането на ремонтно-възстановителните работи по тях стана възможно след като днес на свое извънредно заседание Министерски съвет гласува да бъдат отпуснати за тях на община Хайредин 3 милиона лева.

След посещението си на място Красимир Първанов подчерта, че и към момента няма никаква опасност за населението от региона.

Нинова: За пореден път правителството демонстрира безпомощност и хаос

„Тук съм, за да помогна с каквото мога. Всеки ден получавам обаждания от Мизия, за това дойдох лично“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес посети общините Хайредин и Мизия.