Новите оперативни програми и успешните проекти във фокуса на работата на ОИЦ Монтана
Новите оперативни програми и успешните проекти във фокуса на работата на ОИЦ Монтана / ОИЦ Монтана

Три мащабни кампании за популяризиране на новите възможности по оперативните програми и за успешните проекти, проведе Областен информационен център - Монтана (ОИЦ - Монтана) от октомври 2014 до май 2015 г. Последната инициатива приключва с изнесен щанд и концерт на пл. „Жеравица" на 8 май 2015 г. от 17.00 часа - в навечерието на Деня на Европа, с участието на духов оркестър при Природо-математическа гимназия „Св. Кл. Охридски" и мажоретен състав при Общински младежки дом, гр. Монтана; ОДК „Ние, врабчетата"; танцов ансамбъл „Младост"; певческа група „Пъстренец Junior" и танцова формация „Dance Machine".

Експертите от центъра успяха да направят по-разбираема и достъпна темата за европейските фондове, програми и проекти и сред учениците от областта чрез забавни викторини и игри, които се проведоха веднага след турнирите по футбол и състезанията по волейбол. В началото на новия програмен период ОИЦ-Монтана представи и 16 успешни проекта. Те са реализирани от общините Монтана, Лом, Берковица, Вършец и Г. Дамяново, както и от фирмите „Монбат" АД и „БКК - 95" ООД. Два проекта са за закупена високоспециализирана медицинска апаратура за МБАЛ „Д-р Стамен Илиев", гр. Монтана, и МБАЛ „Св. Николай Чудотворец", гр. Лом.

През 2015 г. гражданите от областта имаха възможност да направят предложения и представят областите, към които трябва да бъдат насочени по-голяма част от европейските средства. Това стана чрез анкета, която се попълваше по време на нашите срещи и изнесени приемни по общините, но и чрез портала eufunds.bg, както и от официалните интернет страници на 11-те общински администрации и областна администрация Монтана. По-интересните предложения са за пълно обновяване на общинския пазар в гр. Монтана, изграждане на Палеонтологичен музей и музей на д-р Дамян Иванов в гр. Вършец, места за активно спортуване - гимнастически салони, тенис кортове, закрити басейни, мини футболни игрища, спортни площадки в междублоковите пространства, работни места и подкрепа за бизнеса.

ОИЦ - Монтана е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.