/ ThinkStock/Getty Images
За последните няколко години Враца се превърна в еталон сред общините, предоставяйки всички видове социални услуги. Това е заявила заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриването на нов център за настаняване от семеен тип за деца лишени от родителски грижи в града, съобщиха от Общината.

Повече от 100 деца ще зарадва благотворителната кампания " Осинови врачанско семейство"

Заместник-министър Русинова и кметът на Враца Калин Каменов са открили официално новата сграда, която е изградена и оборудвана за една година. Калин Каменов е посочил при откриването, че в центъра ще живеят 12 деца, които ще израстват и ще се възпитават в среда близка до семейната.

Предстои обучение на социалните работници и специалистите, които ще се грижат за децата, е уточнил кметът на Враца. Новият център е бил осветен от Врачанския митрополит Григорий. Сред гостите на официалната церемония са били евродепутатът Андрей Новаков и народният представител Красен Кръстев.

Делегация от Норвегия посети Враца

Изграждането на центъра за настаняване от семеен тип е извършено по проект на община Враца- "Нова възможност за деца и младежи в Община Враца- Проект 1". Проектът се изпълнява по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година и е в размер на 815 049 лева.

По него бяха ремонтирани и обновени във Враца преходно жилище за деца от 15 до 18 години и наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 години. Заместник-министър Зорница Русинова е посетила и един от трите центъра в града за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, допълват от Общината.

Калин Каменов посрещна делегация от Великобритания

Сградите са построени със средства от европейските фондове в предходния планов период.