Нормален старт на учебната година
Нормален старт на учебната година / netinfo

„В Община Враца учебната 2015/2016 година ще започне нормално. Във всички учебни заведения материално-техническата база е подготвена и е в добро състояние, за да може да приеме деца и учениците за новата учебна година.Санитарно-хигиенните условия са добри и отговарят на нормативните изисквания" - това каза днес кметът инж. Николай Иванов.

През летния сезон във всички учебни заведения бе извършен частичен ремонт. За подобряване на учебната база бяха изразходвани 193 000лв. - целеви средства, разпределени по бюджетите на училищата, включително и над 53 000лв. от собствените бюджети, от разходните стандарти. Ремонтните дейности навсякъде са приключили с изключение на ремонта в СОУ „Васил Кънчов", където се санира сградата. Ремонтните дейности в основна сграда ще приключат до 15 септември.

Със седмица ще закъснее ремонтът на физкултурния салон, но това няма да възпрепятства нормалния учебен процес и започването на учебната година. За ремонта на сградата на СОУ „Васил Кънчов" са изразходени 252 000лв. Със средства от собствените бюджети в размер на 50 500лв. бяха извършени частични ремонти в ОДЗ „Детска вселена", ОДЗ „Зора", ОДЗ „Знаме на мира", ОДЗ „Българче", ЦДГ „Дъга", ОДЗ „Славейче", ОДЗ „Единство, творчество, красота", ОДЗ „Звънче", ЦДГ „Вълшебница".

Все още има да се извършват ремонтни дейности в изпълнение на предписания на РЗИ и Агенцията по храните, но за реализирането им ще бъде създадена организация, така че да не се пречи на работата на детското заведение. Предстоящи и в изпълнение са ремонтът на покрива на филиала на ЦДГ „Щастливо детство" в с. Три кладенци, подмяната на плочки в санитарни помещения на ОДЗ „Звънче", ЦДГ „Вълшебница".

За предстоящия отоплителен сезон са осигурени средства за доставка на дърва и въглища за селските филиали на детските заведения. Предстои доставка по детските заведения.
Детските и учебни заведения са кадрово обезпечени.

„През тази учебна година 639 са първокласниците, а общия брой на учениците в общинските училища е 7700. Детските заведения ще посещават 2600 деца. И през тази учебна година за пътуващите ученици до 16 години ще бъде осигурен безплатен транспорт от населените места до средищните училища. Отново ще направим оптимална организация на графиците на училищните автобуси, така че да превозват максимален брой от пътуващите ученици. За останалите ще бъдат осигурени безплатни карти." - каза още кметът на община Враца.

Всички училища във Враца, в които има целодневна форма на обучение, ще ползват услугите на ОП „Социални дейности". На проведените предварителни срещи с директорите на училища беше уточнено, че около 1000 ученици ще ползват ученическите столове.