Незаконно оръжие и взривни материали иззети при спец акция
Незаконно оръжие и взривни материали иззети при спец акция / Дарик Враца - архив

На 6 октомври, след сигнали за съхранение на незаконни оръжия, взривни вещества и боеприпаси са сформирани оперативни групи от служители на ОДМВР Монтана, РУ Берковица и РУ Монтана, които са извършили проверки в два частни дома в с. Гаганица, общ. Берковица.

В частния дом, собственост и обитаван от 72-годишния Г.А., са намерени и иззети 4 въздушни пушки, преработени да стрелят с патрони 22 калибър, газов пистолет "Blowoompact" калибър 9 мм с разпробита цев, газов пистолет "Zoraki 914", калибър 9 мм със свалена муфа, газов пистолет "Rohm rg" калибър 9 мм, въздушен пистолет "Venus Waffewer", преправен да стреля с патрони 22 калибър, огнеупорен и детонационен шнур, 7 димки, 1 кг барут, 16 капсул детонатори, шашка тротил, пет пръчки амонит и общо 640 патрона различен калибър. За изземане и обезвреждане на взривните вещества е извикана и група от Специализиран отряд за борба с тероризма - София.

От жилището на 64-годишния Б.Д. от с. Гаганица са иззети 2 пневматични пушки, 6 ловни патрони 16 калибър. В стопанисван от Б.Д. вилен имот е намерена цев за ловно оръжие.
По случаите са образувани досъдебни производства в ОДМВР Монтана по чл. 339 от НК.