Пожар Елисейна
Пожар Елисейна / Община Мездра
Тече дарителска кампания в помощ на семейството
Пожар остави семейство без дом на Цветница. Нещастието се случи в село Елисейна в къщата на Росица Стоянова. Жената има 4 деца - 3 големи и дванадесетокласникът Тихомир, с когото живеели заедно в Елисейна.

Пожар Елисейна
Община Мездра

На Цветница пожарът изпепелява целият дом и от тогава майката и синът спят в каруца, в близост до още тлеещите останки на къщата си. Семейството от години живее бедно.
 
Майката получава помощи и детски надбавки, възлизащи на 146 лв. Росица и Тихомир свързват двата края благодарение на това, че момчето помага на познати, а майката се грижи за домакинството и стопанските животни.
 
Докато семейството и хора от Елисейна помагали на огнеборците да загасят пламъците, недобросъвестни съседи откраднали част от животните. След като няма къде да живеят, Росица и Тихомир спят в каруца, за да пазят и малкото останали вещи сред руините.

Семейството бе посетено от кмета на Мездра Генади Събков и председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов. Общината няма да остане безучастна към трагедията на семейство Стоянови, категоричен бе кметът.

Пожар Елисейна
Община Мездра

„Можем да помогнем с техника и хора, които да изчистят терена. Ще положим усилия за осигуряването на фургон, в който временно да бъдете настанени. Ще  направим всичко възможно този тъжен отпечатък, който имате в живота си от Цветница, по Великден да изглежда по-различно- да има оптимизъм и да изчезнат сълзите от очите ви. Ще внесем и докладна записка до Общинския съвет да бъдете подпомогнати финансово. Най-важното, което трябва да направим на първо време е да решим битовите ви проблеми, за да има къде да живеете и да се отърсите от шока, в  който се намирате вече седмица“, каза Събков.
 
“Аз съм възпитаник на социалните домове и човек, който никога не е имал свой дом. В момента живея  в общинско жилище и зная какво означава да си на улицата. Не мога да си представя какво е да имаш дом и да го загубиш“, каза председателят на Сдружението на сираците Слави Михайлов.

Благотворителна кампания за момче, останало без дом

Вече се отзоваха и дарители, които подариха на семейството матраци, строителни материали, дори и абитуриентски костюм за Тихомир. 

Пожар Елисейна
Община Мездра

Всеки, който има възможност да помогне  със строителни материали, мебели, дрехи и средства, може да го направи като се свърже с Община Мездра или Председателя на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов на следните адреси: nss_bul@abv.bg, mezdra_pr@abv.bg
 

Желаещите да дарят финансови средства на семейството от село Елисейна, чиято къща изгоря на Цветница, могат да го направят по
сметката на Община Мездра,
банка „ДСК“-клон Мездра.
IBAN: BG95STSA93008425414500
BIC STSABGSF
Код за вид плащане- 445100
Необходимо е в основанието за плащане да бъде оказано, че е дарение за Росица Борисова Стоянова.

Други видове дарения, ще се приемат в Общинския център за социални услуги и дейности от социалния работник Кънчо Даниелов Цаков. Телефон за контакт на г-н Цаков- 0883 323 683.
Община Мездра