Неолитен хладилник откриха край с. Оходен
Неолитен хладилник откриха край с. Оходен / Община Враца

Уникална находка, която представлява съоръжение за охлаждане на хранителни продукти, е открита през това лято по време на археологическите разкопки край врачанското село Оходен. Неолитният хладилник бе представен от водещия разкопките археолог Георги Ганецовски по време на годишната жътва на нива от лимец, която за втора година се отглежда в района на обекта. 

Съоръжението за охлаждане е направено от трамбована пръст и е с множество отвори, като в някои от нишите са открити и кости от животни. На мястото е намерена и древна работилница за кремъчни пластинки. „От началото на лятото имаме над 70 находки, като повечето от тях са кремъчни пластинки. Открихме и многожество малки частички от кремък, които се отделят при обработката му, което ясно говори, че на това място е била занаятчийската работилница.

Кремъчните пластинки, подредени на дървени дръжки, са представлявали първите сърпове, използвани на жътвата на лимеца" - поясни Георги Ганецовски. С направени по този начин сърпове се извърши днешната жътва на древното жито, в която се включи и зам.-кметът Красимир Богданов. След приключването на жътвата, снопите с лимец бяха овършани с кон и на ръка. Зърното бе счукано и смляно по технологията от преди 8 000 години и от него бяха опечени малки питки, които бяха раздадени на гостите, дошли да видят жътвата.