Възпоменание в Монтана
Възпоменание в Монтана / Дарик Монтана
Имената на 90 герои от град Фердинанд и околните села бяха възпоменати днес в Монтана и така за пореден път бе отбелязана 100 годишнината от Първата световна война. Панихидата бе отслужена в храм „Св. св. Кирил и Методий” от Негово Високопреподобие архимандрит Антим. След служението професор Иван Гаврилов – почетен гражданин на Монтана даде курбан за здраве на хората, почели събитието. То продължи с литийно шествие до паметника на загиналите във воините, където бе осветена поставената плоча с думите от войнишката клетва, произнасяна от нашите бойци през в началото на миналия век.

Възпоменание в Монтана
Община Монтана


Кметът на Монтана Златко Живков произнесе реч, в която припомни бурната история след Освобождението на България и цитира незабравимия стих на Иван Вазов от „Новото гробище над Сливница”:
„Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те да теб достойни майко бяха.
и твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх.”

Възпоменание в Монтана
Община Монтана

Венци и цветя паметника на загиналите поднесоха областният управител Росен Белчев, председателят на Общинския съвет Иво Иванов, представители на различни държавни, общински и обществени институции, ученици от основни училища и граждани.
В 20 часа тази вечен на открито в центъра на Монтана ще бъде изпълнен премиерния концерт спектакъл „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе“. Гастролът е организиран и финансиран съвместно от проф. Иван Гаврилов и община Монтана.
,

Възпоменание в Монтана
Община Монтана