Млади огнеборци мерят сили в две състезания
Млади огнеборци мерят сили в две състезания / Дарик Враца архив

На 12 май от 10.00 ч. на стадион "Христо Ботев" във Враца ще се проведат седемнадесетите областни състезания с младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец". Областните състезания се провеждат ежегодно и са заключителен етап на проведената теоретична и практическа подготовка на отрядите. В тях са включени две състезателни дисциплини - бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 метра щафетно бягане с препятствия. В тазгодишното състезание ще вземат участие 5 отбори класирали се на първо място в проведените районни състезания.


Дейността по изграждане на младежките противопожарни отряди започна през 1999год., като форма на извънкласна работа за повишаване противопожарната култура на подрастващите. Младежкият противопожарен отряд има за задача да възпитава в подрастващите желание, готовност и умения за правилни действия за самосъхранение и оказване на помощ при възникване на пожари, бедствия, катастрофи и аварии.


На 13 май от 10.00 ч. във втора база на СОУ „Христо Ботев" във Враца ще се проведе областният етап на ученическото състeзание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации". В него ще вземат участие пет отбора от област Враца.
Състезанието се провежда в два етапа. В първия етап участниците решават тест в електронен вариант, включващ въпроси свързани с природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи, индивидуални и колективни средства за защита, пожарна безопасност, тел. 112 и първа помощ.

Във втория етап състезателите участват в състезателни игри, в които показват умения за дейстивия при приодни бедствия, радиационни и химически аварии, пожари, използване на индивидуални и колективни средства за защита и оказване на медицинска помощ.