Младежка фотоизложба на белоглави лешояди привлича туристи към Вършец
Младежка фотоизложба на белоглави лешояди привлича туристи към Вършец / Фондация ЕкоОбщност

Туристическият информационен център във Вършец стана домакин на изложба, представяща творби на младежи от СУ „Иван Вазов“ в града. Тя е посветена на опазването на биоразнообразието в Природен парк „Врачански Балкан“, като акцент в нея е популяризирането на познавателния маршрут на белоглавия лешояд край близкото село Долно Озирово. Мини изложбата събира рисунки и снимки, запечатали красивата природа на парка и основни моменти от разходката по пътеката, която води до адаптационната клетка на лешоядите.

Творбите са резултат от екообразователните занимания, сред които и поход за наблюдение на птици в природния парк, проведени по време на зелен летен лагер, в който младежите от училището във Вършец се включиха тази година, заедно със свои съученици от Лесотехническата гимназия в Берковица. Целта на проведените занятия беше средношколците да опознаят редките и защитени видове птици в района на своите населени места, за да се превърнат в посланици на екозащитната идея. Освен че се обучиха за водачи на посетители по пътеката на белоглавия лешояд във Врачански Балкан, младежите участваха и в различни информационни дейности, за да насочат вниманието на гостите и жителите на Вършец към ценното биоразнообразие в региона и неговото съхранение.

Младежка фотоизложба на белоглави лешояди привлича туристи към Вършец
netinfo

Белоглавият лешояд е защитен вид и е включен в Червената книга на България. В миналото е бил широко разпространен, но от средата на миналия век изчезва от района на Стара планина. От над 10 години български и международни природозащитни организации полагат усилия за възстановяването му и в Природен парк „Врачански Балкан“, като до момента на негова територия са освободени близо 50 птици. Въпреки че популацията вече се счита за сравнително стабилна, грижите за лешоядите са непрестанни – нужно е редовно да бъдат подхранвани, тъй като поради липсата на естествени източници на храна, не биха могли да оцелеят сами.

 



Изложбата ще остане в Туристическия информационен център във Вършец до края на годината.