За първи път от десетилетия: черен лешояд във Врачанския Балкан (СНИМКА)
За първи път от десетилетия: черен лешояд във Врачанския Балкан (СНИМКА) / Зелени Балкани

Черен лешояд лети на територията на Природен парк Врачански Балкан за първи път от осемдесет години.

Експертите смятат, че птицата е привлечена от колониите на белоглави лешояди, както и от площадките за подхранване изградени в парка. Последното съобщение за гнезденето на черен лешояд (картал) във Врачански Балкан е от 1932 г., като след това до наши дни има изолирани сведения с различна степен на достоверност за установени единични птици. Понастоящем обаче за първи път черният лешояд в парка е сниман.

Белоглаво лешоядче се излюпи във Врачанския балкан

Черният лешояд се счита за изчезнал като гнездящ в България, а последното установено гнездо е в района на Източни Родопи през 1993 година. Най-близката колония на вида е в резерват Дадя, Северна Гърция, но черни лешояди често посещават Южна България и особено района на Източни Родопи в търсене на храна.

Първото бебе-лешоядче във Врачанския Балкан полетя!

Междувременно експертите от Природен парк "Врачански Балкан" продължават да полагат усилия за подпомагане популацията на белоглавите лешояди. След като миналата година за първи път успешно се излюпи и бе отгледано малко белоглаво лешоядче, година по-късно има шест сигурни мътещи двойки и четири, които проявяват териториално поведение. Това дава голяма надежда за установяването на постоянна колония от лешояди в района.

Други новини от Враца