/ iStock/Getty Images
"Лаборатория, в която да се извършват PCR- тестове, ще бъде открита през следващата седмица в Многопрофилната болница за активно лечение - МБАЛ "Хр. Ботев" във Враца", съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Петър Керемедчиев.

Два са новите случая на COVID-19 във Враца

По думите му, апаратурата за извършване на тестовете трябва да пристигне в началото на седмицата. Осигурено е финансирането на доставката и работата на лабораторията в размер на 118 хиляди лева, вече е подписан и договор.

Лекар-вирусолог и двама клинични лаборанти от врачанската болница са преминали курс на обучение в Института по заразни и паразитни болести в София за работа с апаратурата за извършване на тестовете.

Нов случай на Covid-19 в област Враца

Според д-р Керемедчиев, новата лаборатория ще облекчи работата по откриването на заразени с коронавирус в областта и тяхното наблюдение и лечение." Сега взетите проби се изпращат за изследване в Националната референтна лаборатория. Резултатите се очакват по два-три дни заради голямата натовареност на лабораторията, където се изпращат проби от цялата страна", отбеляза д-р Петър Керемедчиев.

Само за последните 24 часа за изследване в Националната референтна лаборатория са изпратени 64 проби от областта. Очакват се резултатите от общо 106 проби към 6 май, според данните на Регионалната здравна инспекция във Враца.

Първият заразен с COVID-19 във Враца на домашно лечение, майка му остава в болница

Заради разпореденото масово изследване на живеещите в социални институции и обслужващия персонал в тях от областта към 5 май са взети за изследване 144 проби. Повечето от получените резултати от тях са отрицателни, но днес сутринта бе съобщено за два положителни за зараза с коронавирус.

Положителните резултати са на работещи в Дома за стари хора "Баба Марта" в село Липница и в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания в село Хърлец. Жените са без симптоми на заболяване и под карантина.
БТА