Кризисният щаб в Монтана настоява за диги срещу високите води на Дунав
Кризисният щаб в Монтана настоява за диги срещу високите води на Дунав / Дарик архив

22 231 лева са разходите за всички дейности по отводняването на бреговата ивица на река Дунав при Лом, Добри дол и Долни Цибър от 19 юни до 8 юли. Данните са от доклад на Гражданска защита Монтана, представен пред Областния кризисен щаб. Високите води на най-голямата река в страната стигнаха критичните 870 см при Лом и 805 при Долни Цибър. В селото бяха заляти 107 дворни места и къщи. Хората останаха без вода от местните източници. Екипте на гражданска защита превозиха 87 тона питейна вода в това число и минерална.  

Наводнението на помпената станция в Добри дол можеше да остави Лом без електроснабдяване. 24 помпи работиха няколко денонощия за обезопасяването на района. И тази година, както и в предишните кризистният щаб ще настоява пред правителството за изграждане на необходимите съоръжения за предпазване на населението в района от наводнение. Трябва да има  постоянна предпазна стена на Пристанищния комплекс в Лом, която да спре високите води с ниво 9 метра, да се довърши кейовата стена, както и направи постоянна защитна дига в местността „Садовете". Наложително е да бъде довършено и централното водоснабдяване на Долни Цибър и направен дюкер в района на помпената станция в Добри дол.

Представителите на различните държавни институции и фирми от кризисния щаб, под ръководството на областния управител Ивайло Петров, считат че могат да получат финансиране от фонд „Бедствия" за построяването на защитните съоръжения.