Празниците на духовите оркестри Дико Илиев - Монтана 2012
Празниците на духовите оркестри Дико Илиев - Монтана 2012 / Дарик Враца архив
В категория „Хоро” първа награда спечели композицията „На Дунава” по музика на Галя Грозданова и аранжимент на Ради Радев. На второ място бе класирано „Еленино хоро” от Юлиян Слабаков, а на трето – „Дайчово хоро” от Роман Михайлов.
 
В категория „Марш” журито не присъди първа награда. Втора награда се поделя между Николай Луканов за марша „Българският дух непобедим” и Елисавета Иванова за марш „Балкан”. С трета награда бяха удостоени две творби - „Илинденско-преображенски марш” от Ради Радев и „Гвардейски марш” от Стефан Илиев.
 
В тазгодишното издание на конкурса, който е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, участваха 18 автори. Творбите пристигнаха от България, Сърбия и Полша.

Произведенията бяха оценявани от тричленна комисия. Нейн председател бе  проф. д-р Жорж Бонев – композитор и педагог, член на Съюза на българските композитори. Заедно с него журираха Юли Дамянов  композитор,  главен диригент на Национален музикален театър „Стефан Македонски, диригент на Софийски духов оркестър, член на Съюза на българските композитори) и полк. Александър Иванов – диригент на Представителния духов оркестър на Академията на МВР.

Съгласно регламента на конкурса отличените автори ще получат парични награди. Статуетката на Дико-Илиевите празници и грамоти ще им бъдат връчени на тържественото откриване на фестивала, което ще състои на 8 юни 2018 г. в Монтана. Творбите на отличените композитори ще бъдат изпълнени от оркестри, участващи в ХVІ издание на празниците.