Изместването на  електрическите стълбове от улици в ремонт е за сметка на извършителя на строиелството
Изместването на електрическите стълбове от улици в ремонт е за сметка на извършителя на строиелството / Дарик Враца

Преместването на електрически стълбове, когато това се налага, става за сметка на извършителя на новото строителство, информираха от ЧЕЗ по повод наличието на електрически стълб на улица във Видин. В нарочно изпратеното до Дарик писмо се казва:

„Съгласно разпоредбата на чл. 73. (1) от ЗУТ, когато във връзка със строителството е необходимо да се измени положението или устройството на изградени улични подземни и надземни мрежи и съоръжения, съответните работи се извършват от възложителя на новото строителство за негова сметка след одобряване на необходимите проекти, съгласувани с експлоатационните дружества, чиито мрежи и съоръжения са засегнати.

В този смисъл строително-ремонтните дейности в Западна България трябва да се извършват след указания от ЧЕЗ за изместване на съоръженията и на базата на съгласуван с дружеството проект.
На база на горепосоченото, общината във Видин би трябвало да измести сама стълба преди да разширява и асфалтира посочения път, след като получи указания от ЧЕЗ как да го направи.

На 08.07.2015 г. в компанията е получено писмо от Община Видин, в което се иска съдействие във връзка с ремонт на въпросното пътно платно. На 17.07.2015 г. ЧЕЗ е изпратила писмо до общината, в което разяснява процедурата, посочва електроенергийните съоръжения, които ще бъдат засегнати и трябва да се изместят от общината, посочва условията, които трябва да се спазят при реконструкцията и се ангажира да изпрати представител на дружеството при предприемане на ремонтните дейности. След изложеното Община Видин не е търсила дружеството по повод посочения казус.", се казва още в писмото на ЧЕЗ.