Искат увеличение на помощта за енергийно обновяване на домовете
Искат увеличение на помощта за енергийно обновяване на домовете / ОИЦ Видин

Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие" (ОПРР) стартира писмена процедура на Комитета за наблюдение на ОПРР 2007-2013 г., в рамките на която да вземе решение да бъде увеличена безвъзмездната финансова помощ (БФП) по проект „Енергийно обновяване на българските домове", съобщиха от ОИЦ Видин. Предвижда се увеличението да е в размер на 75% от стойността на бюджета за енергийно обновяване за всяка одобрена за финансиране сграда, като останалите 25% ще трябва да се осигурят със собствени или заемни средства от етажната собственост.       

След одобрението на процедурата, увеличената безвъзмездна финансова помощ ще може да се инвестира в покриването на разходи за изготвяне на технически или работен проект, оценка за съответствието, строително-монтажни работи, авторски и строителен надзор, за осигуряване на необходимите разрешителни документи и за въвеждане на обекта в експлоатация. Сега собствениците имат възможност да получат финансова помощ до 50%. И занапред техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност ще се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта.

Проект „Енергийно обновяване на българските домове" стартира на  2 юли 2012 г. Общата стойност на проекта е 50 млн. лв. Чрез проекта, за първи път в България с европейски средства се финансират подобрения в частната собственост, с такъв голям процент на безвъзмездната помощ. Целта е да осигурят по-добри условия на живот за собствениците на жилища в многофамилни сгради чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

Във Видин до момента е подадено 1 заявление за участие в проекта. За да активизира собствениците екипът на Областен информационен център-Видин ще стартира кампания (след вземане на окончателно решение по процедурата от Управляващия орган) за популяризиране на новите моменти по проекта, които са изцяло в полза на сдруженията на собствениците.