Фондация „Искам бебе“ се срещна кметове от врачанско
Фондация „Искам бебе“ се срещна кметове от врачанско / Областна администрация Враца

В Областна администрация - Враца съвместно с Фондация „Искам бебе" днес се проведе работна среща с кметовете на общини и председателите на общински съвети за обсъждане възможностите за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.
На срещата присъстваха инициаторите Радина Велчева - mредседател на Фондация „Искам бебе" и Калин Каменов - посланик на фондацията, които споделиха осъществените инициативи.

В България близо 270 000 двойки искат да станат родители, но заради репродуктивни проблеми са принудени да се подлагат на ин витро процедури. Държавният „Център за асистирана репродукция" финансира до три опита на двойка, но в повечето случай това не е достатъчно.

Самият процес по диагностика и подготовка за изпълнение на процедурата по ин витро е дълъг и свързан със скъпоструващи изследвания и операции, които не се финансират от държавата и повечето от тях са много скъпи за средно статистическото българско семейство. Едно ин витро излиза между 5 и 7 хиляди лева. Инвестицията в бъдещето, на фона на демографската катастрофа и застаряващото население е разумен и отговорен подход.

Все повече общини в България основават Общински фонд за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и двойки, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.

Над 20 общини поеха инициатива за подпомагане на семейства и двойки, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Сред тях са Враца, Бургас, Плевен, Велико Търново, Гоче Делчев, Кюстендил, Шумен, Търговище, Горна Оряховица, Кърджали, Хасково, Банско, Русе, Димитровград, Троян, Благоевград и други. Те подпомагат семейства и двойки с репродуктивни проблеми за съпътстващи изследвания и манипулации, които не се поемат от Центъра за асистирана репродукция.

„Моите очаквания са общините от област Враца да взаимстват опита на Общински съвет - Враца за създаване на Общински фонд за асистирана репродукция и общинските съвети да създадат правилници, с които да регламентират критериите и реда за финансово подпомагане" - отбеляза в изказването си областният управител - Малина Николова.